Este limpede ca avem cu toții o nevoie fundamentala de un anumit număr de ore de somn ca să ne simțim sanatosi fizic și mintal. Știm ca este imposibil sa rezistam fără somn.
Câteva semne ale faptului ca dormiți suficient ar fi sa va treziți fără ceasul deșteptător, sa nu aveți nevoie de cofeina și sa aveți energie pe tot parcursul zilei.
In medie, cei mai mulți dintre noi au nevoie de 7-9 ore de somn în fiecare noapte, iar orice scădere, cât de mica, sub acest prag, sporește riscul de moarte prematură.
Dacă aveți o viata solicitanta, sunteți foarte stresați sau va antrenați din greu la sala, ar trebui sa dormiți în jur de 9 ore pe noapte, deoarece somnul este intervalul de timp în care corpul se reface.
In plus, persoanele care au parte de un somn inadecvat prezintă o probabilitate mai mare de a suferi de boli cronice precum hipertensiune arteriala, diabet, depresie și obezitate.
Somnul are mai multe faze, cunoscute colectiv drept arhitectura somnului. Fazele reunesc doua tipuri de somn : somnul REM (cu mișcări rapide ale ochilor) și somnul NREM( fără mișcari rapide ale ochilor, tot mai profund).
Faza 1 NREM : somn usor – ochii sunt închiși, dar sunteți ușor de trezit.
Faza 2 NREM: pulsul si temperatura corpului scad. Reprezinta circa 50% din somnul unei nopți întregi.
Faza 3 NREM: este somn cu unde lente, are loc atunci când dormiți profund. Somnul profund are loc în prima jumătate a nopții, motiv pentru care poate fi de folos sa va culcați devreme.
Somnul REM : este intervalul în care visați, de obicei la 90 minute după ce adormiți. De obicei, prima repriza de somn REM durează 10 minute. Fiecare dintre etapele REM ulterioare devine mai lunga, iar ultima poate dura pana la o ora. Pulsul si respirația se intensifică. Puteți avea vise intense în timpul somnului REM, deoarece creierul vostru este mai activ. La bebeluși, etapa REM ocupa pana la 50% din somn, fata de doar circa 20% la adulți.
Toate etapele somnului sunt importante, fiecare ne oferă ceva diferit. În etapele profunde ale somnului NREM, corpul se reface si se dezvolta din nou.
Un studiu făcut pe câini, care au fost privați de somn câteva zile a dus la moartea acestora, doar din cauza unei prăbușiri a imunității.
Persoanele care dorm câte sase ore pe noapte sau mai puțin prezintă un risc de patru ori mai mare de a contracta o răceala atunci când sunt expuse virușilor, fata de cei care dorm mai mult de șapte ore pe noapte.
Fiecare noapte de somn ne fortifica întregul sistem imunitar, menține tinere celulele stem din măduva, aceasta va regenereaza treptat sistemul imunitar.
Alimente și suplimente soporifice
Unele alimente conțin triptofan, precursorul serotoninei relaxante și a melatoninei soporifice. Consumul de alimente bogate în triptofan – precum produsele lactate, carnea roșie și de pasare, nucile, bananele, brocoli și spanacul – poate afecta producția melatoninei din corp.
Sucul de vișine conține melatonina și are efecte benefice asupra somnului, fisticul este cel mai bogat în melatonina dintre toate alimentele.
L-teanina care se găsește în ceaiul negru și verde îmbunătățește imunitatea, relaxează și ajuta somnul. Deși aceste ceaiuri conțin cofeina, L-teanina ar putea întrerupe efectele stimulatoare ajutându-vă corpul sa proceseze cofeina în mod diferit.
Glicina este un cunoscut aminoacid calmant și ajuta corpul sa producă serotonina.
Magneziul calmează corpul și mintea și îl pregătește de somn. Magneziul se găsește în apă de băut și în alimente precum legumele verzi, nucile, cerealele, carnea roșie, pestele și fructele.
Oricare ar fi punctul de pornire pentru starea vostra de bine, as spune sa va îmbunătățiți somnul înainte de orice altceva. Conștientizarea modurilor în care va afectează diferitele anotimpuri și momente ale zilei și exploatarea posibilelor motive subiacente pentru aceasta sunt instrumente simple, dar eficiente, și va dau puterea de a atenua impactul unei vieți permanent ocupate.
Tu câte ore de somn ai pe noapte?
Sursa:
– Imunitatea, dr. Jenna Macciochi ,Arta de a fi sanatos