Semintele de dovleac, de ce este bine sa le includem in dieta zilnica, beneficii si proprietati

Semintele de dovleac, de ce este bine sa le includem in dieta zilnica, beneficii si proprietati

În sezonul dovleacului, dar nu numai, putem să ne delectăm și cu semințele acestei plante. Semințele de dovleac sunt pline de nutrienți și au o serie de beneficii pentru sănătate. 

Semințele de dovleac sunt comestibile, au o formă ovală și plată și se desfac ușor pentru a fi consumate. Nu ar trebui să fie aruncate atunci când sunt scoase din interiorul unui dovleac: pot fi curățate și coapte, fie simple, fie cu condimente, pentru o gustare delicioasă, dar și nutritivă. 

Semințele de dovleac: proprietăți

Semințele de dovleac conțin o mulțime de nutrienți utili pentru sănătate. La fel ca nucile, semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de proteine și grăsimi nesaturate, inclusiv acizi grași Omega 3. De asemenea, conțin o gamă largă de minerale, inclusiv fier, seleniu, calciu, vitamine din complexul B și beta-caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A.

Mineralele regăsite în cea mai mare pondere în semințele de dovleac sunt magneziul și zincul. O lingură de semințe de dovleac oferă aproape 1 mg de zinc, iar cantitatea zilnică recomandată este de 9,5 mg pentru bărbați și 7 mg pentru femei. De asemenea, o lingură de semințe conține 40 mg magneziu, o sursă importantă ținând cont de cantitatea zilnică recomandată de 300 mg pentru bărbați și 270 mg pentru femei.

Semințele de dovleac: beneficii potențiale

Iată ce e bine să știi despre semințele de dovleac:

Semințele de dovleac, utile pentru hipertensiunea arterială

Fiind o sursă excelentă de magneziu, semințele de dovleac pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale, ca parte a unei diete sănătoase. Însă este nevoie de mai multe cercetări cu privire la rolul pe care îl joacă magneziul în acest domeniu. De asemenea, conținutul de Omega 3 ajută la scăderea inflamației și susține sănătatea cardiovasculară. 

Semințele de dovleac, suport pentru sistemul cardiovascular

Semințele de dovleac au și alte beneficii: sunt o sursă bună de grăsimi nesaturate, inclusiv acidul alfa-linolenic (ALA), un tip de acid gras Omega 3. Există dovezi științifice potrivit cărora consumul de semințe de dovleac ar putea fi benefic pentru inimă și prevenirea bolilor cardiovasculare, datorită conținutului lor de ALA.

Semințele de dovleac, de folos și pentru diabetici

Un studiu ceva mai vechi a descoperit că semințele de dovleac, împreună cu semințele de in, pot fi de un real ajutor ajutor în prevenirea complicațiilor diabetice, cum ar fi nivelul ridicat de colesterol. De asemenea, semințele de dovleac au proprietăți hipoglicemice, care ar putea ajuta persoanele cu diabet să gestioneze mai bine nivelul glucozei din sânge.

Semințele de dovleac, potențial remediu pentru insomnie

Magneziul este necesar pentru reglarea normală a somnului. Astfel, consumul de semințe de dovleac, care sunt o sursă bună de magneziu, seara, ca gustare, poate ajuta la îmbunătățirea somnului.

Semințele de dovleac susțin și sănătatea vezicii urinare

Un alt studiu a descoperit că uleiul din semințe de dovleac are potențialul de a preveni sau chiar trata tulburările urinare, în special afecțiunea vezicii urinare hiperactive. Această boală se caracterizează prin inflamarea vezicii urinare care duce la nevoia frecventă de a elimina urina. Este însă nevoie de mai multe cercetări, spun oamenii de știință, pentru a se trage concluzii clare.

Semințele de dovleac ar putea preveni cancerul

Nu există un singur tratament sau un aliment miraculos care să prevină cancerul. În plus, anumiți factori de risc pentru cancer nu au legătură cu dieta, cum ar fi factorii ereditari sau mediul poluant. Însă există dovezi științifice cum că o alimentație sănătoasă poate reduce riscul de cancer, în general.

O echipă de cercetare a descoperit că 6,3% dintre cazurile de cancer pot fi atribuite obezității, deci unei greutăți corporale excesive, cauzată în general de alimentație nepotrivită, cu prea multe calorii, și sedentarism. Semințele de dovleac sunt o sursă bună de antioxidanți, care pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi care deteriorează celulele. 

Cum să consumi semințele de dovleac?

Acum că am discutat despre semințele de dovleac și ce beneficii potențiale au pentru sănătate, să vedem ce se poate face cu ele. Sigur că este cel mai simplu să le consumi ca atare, crude sau coapte, pe post de gustare. O mână de semințe de dovleac alături de un iaurt sau alături de un fruct potolesc foamea între mese. 

Poți, însă, să încerci și unele rețete în care să adaugi semințe de dovleac. De exemplu, semințele de dovleac coapte se pot presăra peste aproape orice salată sau prăjitură. Sau, dimineața, încearcă un bol de ovăz și lapte, animal sau vegetal, cu fructe proaspete și o lingură de semințe de dovleac. Diferența între texturi va fi o experiență plăcută, iar nutrienții îți vor da energie pentru întreaga zi.

Încearcă și o salată cu semințe de dovleac: pune într-un bol frunze de rucola, roșii proaspete, morcov ras, o jumătate de ceapă roșie și o lingură de semințe de dovleac zdrobite. Pentru dressing, nu alege unul deja preparat în comerț, deoarece poate conține prea mult zahăr și grăsimi saturate, ci prepară unul chiar la tine în bucătărie, din ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare, piper și oregano uscat. 

În concluzie, semințele de dovleac au multe beneficii potențiale pentru sănătate și le poți introduce cu ușurință în alimentația ta de zi cu zi. Nu sunt un aliment minune, nu trebuie consumate în cantități mari, ci cu moderație, mai ales că au multe calorii – cam 450 la suta de grame. Alimentația sănătoasă nu trebuie să fie fadă sau greu de urmat. Încearcă, pur și simplu, să adaugi cât mai multe alimente proaspete (legume și fructe), alături de nuci și semințe în fiecare zi. În același timp, poți renunța la gustările pline de zahăr din comerț cu ajutorul câtorva semințe de dovleac combinate cu o linguriță de miere, de exemplu. 

Bibliografie:
Health – Health Benefits of Pumpkin Seeds
https://www.health.com/nutrition/pumpkin-seeds-benefits
NCBI – Nutritional Value, Phytochemical Potential, and Therapeutic Benefits of Pumpkin (Cucurbita sp.)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9182978/
Studiul „Nutritional Value, Phytochemical Potential, and Therapeutic Benefits of Pumpkin (Cucurbita sp.)”, apărut în Plants (Basel). 2022 Jun; 11(11): 1394, Published online 2022 May 24. doi: 10.3390/plants11111394, autori: Ume Roobab et al.
Science Direct – The potential of pumpkin seeds as a functional food ingredient: A review
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2468227620303136
Studiul „The potential of pumpkin seeds as a functional food ingredient: A review”, apărut în Scientific African, Volume 10, November 2020, e00575, https://doi.org/10.1016/j.sciaf.2020.e00575, autori: Joachim M. Dotto, James S. Chacha

www.doc.ro

Care sunt alimentele cu cei mai multi antioxidanti
Nucile caju, de ce este bine sa le consumam zilnic, beneficii pentru sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închideți Coșul meu
Închideți
Închideți
Categorii
Deschide chat
1
💬 Ai intrebari?
Hello 👋
Aveti intrebari?