Stafidele, beneficii, contraindicatii si valori nutritionale

Stafidele, beneficii, contraindicatii si valori nutritionale

Dacă mănânci stafide la micul dejun, dar si in decursul zilei,in loc de gustare, îi oferi organismului o doză generoasă de vitamine și minerale.  Află care sunt beneficiile acestui fruct uscat minunat. 

Fructele uscate, cum sunt si smochinele și curmalele, trec printr-un proces delicat de deshidratare prin care le este redus conținutul de apă. Astfel, în compoziția lor rămân doar cei mai puternici nutrienți.

Chiar și culoarea închisă a stafidelor este un indiciu al conținutului bogat de antioxidanți și al energiei pe care o oferă.

Dacă mănânci stafide cu moderație, în special la orele dimineții, organismul tău îți va fi recunoscător.

Iata cateva motive pentru care ar trebui sa consumi zilnic stafide.

1.Stafidele ajută la combaterea hipertensiunii și sprijină sănătatea inimii. Totuși, este important să clarificăm că aceste fructe uscate conțin glucoză, drept pentru care trebuie consumate în mod regulat, dar cu moderație.

Dacă mănânci, de exemplu, o mână de stafide (în jur de 25 grame) pe zi, beneficiezi de conținutul lor bogat de potasiu, care ajută la reducerea tensiunii arteriale.

2. Stafidele conțin o cantitate considerabilă de fier care ajută la tratarea anemiei. În plus, aceste fructe sunt bogate în complexul de vitamine B, esențial pentru formarea sângelui nou, dar și în cupru, care ajută la formarea de globule roșii.

3.Ca urmare a conținutului bogat de fibre insolubile, stafidele se umflă atunci când ajung în organism. Acest proces natural stimulează peristaltismul și detoxifică intestinele, mișcând deșeurile pentru a putea fi evacuate în mod corespunzător.

In 50 g de stafide se regasesc in jur de 2 g de fibre, adica aproximativ 5-8% din cantitatea zilnica recomandata de fibre pentru un adult.

4. Stafidele, la fel ca smochinele uscate, sunt bogate în calciu. Dacă adaugi o mână de stafide în iaurt, le oferi oaselor doza necesară de calciu.

5. Totodată, stafidele sunt una dintre cele mai bune surse de bor, un micronutrient care nu trebuie să lipsească din dietă. Borul este esențial pentru formarea și menținerea rezistenței oaselor și facilitează absorbția calciului.

6. Stafidele conțin o cantitate ridicată de potasiu. Acesta este un alt nutrient esențial care ajută la combaterea osteoporozei și a deteriorării articulațiilor, probleme asociate înaintării în vârstă.

7.Unul dintre principalele motive pentru a consuma stafide la micul dejun este doza ridicată de potasiu și de magneziu din compoziția lor. Aceste două minerale ajută la alcalinizarea organismului prin neutralizarea acidității care îți pune sănătatea în pericol.

Acidoza este o toxicitate crescută a sângelui sau gazelor din sistemul respirator, care este foarte dăunătoare organismului. Acest lucru provoacă multe probleme de sănătate, cum ar fi pierderea părului, boli de inimă și deteriorarea organelor interne, artrita, gută, calculi renale, fierbe, boli de piele, tumori și chiar cancer.

8.Fitonutrientii fenolici din stafide au proprietati antioxidante si antiinflamatoare, motiv pentru care ar putea contribui la distrugerea bacteriilor care conduc la infectii. Alaturi de acestea, stafidele pot ajuta la reducerea febrei, datorita proprietatilor antibacteriene. Studiile sunt abia la inceput si nu exista suficiente dovezi care sa sustina afirmatiile. 

9.Antioxidantii din stafide au rol important in mentinerea sanatatii oculare si a vederii clare. Protectia impotriva radicalilor liberi ce pot afecta vederea este data de prezenta antioxidantilor, iar acest lucru se traduce in sprijinul impotriva degenerescentei maculare legata de varsta sau chiar a cataractei. 

10.Fiind o sursa de antioxidanti, stafidele au sanse sa protejeze organismul de radicalii liberi si de daunele oxidative, factori de risc in aparitia multor tipuri de cancer.

11. Stafidele stimulează libidoul și stimulează excitația, deoarece conțin arginină. Acesta este un nutrient vital pentru tratarea disfuncțiilor erectile, sporind șansele de concepție și numărul de spermatozoizi. În India, mireasa și mirele primesc un pahar de lapte fiert cu stafide și șofran în noaptea nunții pentru cea mai bună experiență sexuală și pentru impuls energetic.

Atentie: consumul de stafide poate avea beneficii asupra organismului, insa studiile efectuate nu pot oferi, pentru moment, dovezi stiintifice solide. Consumul de stafide nu trebuie sa inlocuiasca o dieta echilibrata si nici sa se substituie unor medicamente prescrise pentru diverse boli cronice.

Daca ai diabet, consumul de stafide iti poate crea probleme. Cantitatea mare de zaharuri poate sa iti faca mai mult rau decat ai fi crezut. Asadar este recomandata moderatia pentru aceste persoane sau cele incluse in grupa de risc pentru diabet. 

Persoanele predispuse la alergii au motive de ingrijorare in ceea ce priveste consumul de stafide. Unele soiuri au un continut bogat de sulf, iar cei cu alergii pot dezvolta probleme. 

Nu trebuie neglijat nici aspectul care vizeaza tratarea stafidelor cu diverse produse cu potential risc pentru sanatate. Ideal este sa cumperi numai produse naturale, fara aditivi, la obtinerea carora nu au fost utilizate pesticide. 

 Stafidele aurii pot produce reactii adverse celor care au alergii la sulf, din cauza tratarii lor cu dioxid de sulf.

De asemenea, acest tip de stafide trebuie consumate cu precautie de cei care sufera de astm.

Pentru a evita eventuale complicatii de sanatate, evita stafidele aurii.

De altfel, cand cumperi stafide verifica eticheta si orienteaza-te spre cele uscate la soare, cum sunt stafidele Sultanas.

Extra sfat: supravegheaza copiii cand le dai sa manance stafide pentru ca exista posibilitatea sa se sufoce sau sa se inece cu ele. La orice reactie adversa pe care o observi solicita o consultatie medicului curant pentru a evita aparitia unor probleme mai grave.

Iata care sunt valorile nutritionale regasite in 100 g de stafide:

  • calorii: 299 kcal
  • carbohidrati: 79,18 g
  • zaharuri: 59,19 g
  • fibre: 3,70 g
  • proteine: 3,07 g
  • lipde: 0,46 g
  • vitamina B9 (acid folic): 5,00 μg
  • vitamina C: 2,30 mg
  • vitamina E: 0,12 mg
  • vitamina K: 3,50 μg
  • potasiu: 749,00 mg
  • fosfor: 101,00 mg
  • calciu: 50,00 mg
  • magneziu: 32,00 mg
  • sodiu: 11,00 mg
  • fier: 1,88 mg

Surse de informare

3. What to know about raisins – https://www.medicalnewstoday.com/articles/325127

4. Is Eating Raisins Healthy? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019280/

7 alimente care contin grasimi sanatoase si pe care trebuie sa le includem in dieta zilnica
Nucile, benefice pentru un somn linistit, bogate in antioxidanti si vitamine, 12 beneficii pentru sanatatea intregii familii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coșul meu
Categorii