7 beneficii importante ale consumului de nuci braziliene, cea mai buna sursa de seleniu pentru tiroida

7 beneficii importante ale consumului de nuci braziliene, cea mai buna sursa de seleniu pentru tiroida

Nucile de Brazilia sunt nuci de copac originare din pădurea tropicală amazoniană din Brazilia, Bolivia și Peru. Textura lor netedă, untoasă și aroma de nucă sunt de obicei savurate crude sau albite.

Aceste nuci sunt dense energetic, foarte nutritive și una dintre cele mai concentrate surse alimentare de seleniu mineral.

Consumul de nuci braziliene vă poate aduce beneficii sănătății în mai multe moduri, inclusiv prin reglarea glandei tiroide, reducerea inflamației și susținerea inimii, a creierului și a sistemului imunitar.

Iată 7 beneficii dovedite pentru sănătate și nutriție ale nucilor braziliene.

1. Plin de nutrienți

Nucile braziliene sunt foarte hrănitoare și bogate în energie.

O porție de 1 uncie (28 grame) de nuci braziliene conține următorii nutrienți:

 • Calorii: 187
 • Proteine: 4,1 grame
 • Grăsimi: 19 grame
 • Carbohidrați : 3,3 grame
 • Fibre : 2,1 grame
 • Seleniu : 988% din aportul zilnic de referință (RDI)
 • Cupru : 55% din CDI
 • Magneziu : 33% din
 • Fosfor : 30% din RDI
 • Mangan : 17% din RDI
 • Zinc : 10,5% din RDI
 • Tiamina: 16% din RDI
 • Vitamina E: 11% din RDI

Nucile braziliene sunt bogate în seleniu, o singură nucă conţinând 96 mcg, sau 175% din CDI. Majoritatea celorlalte nuci oferă mai puțin de 1 mcg, în medie.

În plus, au concentrații mai mari de magneziu, cupru și zinc decât majoritatea altor nuci, deși cantitățile exacte ale acestor nutrienți pot varia în funcție de climă și sol.

În cele din urmă, nucile braziliene sunt o sursă excelentă de grăsimi sănătoase . De fapt, 36% din grăsimile din nucile braziliene sunt 37% acizi grași polinesaturați, un tip de grăsime despre care s-a demonstrat că beneficiază de sănătatea inimii.

2. Bogat în seleniu

Nucile braziliene sunt o sursă bogată de seleniu . De fapt, ele conțin mai mult din acest mineral decât orice altă nucă, cu o medie de 96 mcg per nucă. Cu toate acestea, unii ambalează până la 400 mcg per nucă.

RDI pentru seleniu este de 55 mcg pe zi pentru adulți. Astfel, nuca de Brazilia medie conține 175% din cantitatea necesară din acest mineral.

Seleniul este un oligoelement care este vital pentru buna functionare a organismului tau. Este esențială pentru tiroida și influențează sistemul imunitar și creșterea celulelor.

Într-adevăr, nivelurile mai mari de seleniu au fost legate de o funcție imunitară îmbunătățită și de rezultate mai bune pentru cancer, infecții, infertilitate, sarcină, boli de inimă și tulburări de dispoziție.

Deși deficiența de seleniu este rară, mulți oameni din întreaga lume au un aport insuficient de seleniu pentru o funcționare optimă. De exemplu, statutul de seleniu suboptim a fost găsit la oameni din toată Europa, Regatul Unit și Orientul Mijlociu.

Nucile braziliene sunt o modalitate extrem de eficientă de a vă menține sau crește aportul de seleniu. De fapt, un studiu efectuat pe 60 de persoane a constatat că consumul a două nuci braziliene pe zi a fost la fel de eficient ca și un supliment de seleniu pentru a crește nivelul de seleniu.

3. Sprijină funcția tiroidiană

Tiroida este o glandă mică, în formă de fluture, care se află în gât. Ea secretă câțiva hormoni care sunt esențiali pentru creștere, metabolism și reglarea temperaturii corpului.

Țesutul tiroidian are cea mai mare concentrație de seleniu, deoarece este necesar pentru producerea hormonului tiroidian T3, precum și proteinele care vă protejează tiroida de deteriorare.

Aportul scăzut de seleniu poate duce la deteriorarea celulară, reducerea activității tiroidei și tulburări autoimune precum tiroidita Hashimoto și boala Graves. De asemenea, poate crește riscul de cancer tiroidian.

Un studiu amplu realizat în China a arătat că persoanele cu niveluri scăzute de seleniu au avut o prevalență semnificativ mai mare a bolilor tiroidiene, cum ar fi hipotiroidismul, tiroidita și o tiroidă mărită, în comparație cu cei cu niveluri normale.

Acest lucru subliniază importanța obținerii unui aport adecvat de seleniu. Doar o nucă de Brazilia pe zi ar trebui să furnizeze suficient seleniu pentru a menține funcția adecvată a tiroidei.

4. Poate ajuta pe cei cu tulburări tiroidiene

Pe lângă asigurarea funcției adecvate a tiroidei, seleniul poate îmbunătăți simptomele la persoanele care au tulburări ale tiroidei.

Tiroidita Hashimoto este o afecțiune autoimună în care țesutul tiroidian este distrus treptat, ducând la hipotiroidism și o serie de simptome precum oboseală, creștere în greutate și senzație de frig.

Mai multe recenzii au descoperit că suplimentarea cu seleniu poate îmbunătăți funcția imunitară și starea de spirit la persoanele cu tiroidita Hashimoto.

Cu toate acestea, alte două recenzii au concluzionat că nu există suficiente dovezi pentru a determina rolul seleniului în tratarea bolii. Prin urmare, sunt necesare cercetări suplimentare.

Între timp, boala Graves este o afecțiune tiroidiană în care se produce prea mult hormon tiroidian, ceea ce duce la simptome precum pierderea în greutate, slăbiciune, probleme de somn și ochi bombați.

Studiile au arătat că suplimentarea cu seleniu poate îmbunătăți funcția tiroidiană și poate întârzia progresia unor simptome la persoanele cu această boală. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări.

Niciun studiu nu a investigat utilizarea nucilor braziliene ca sursă de seleniu, în special, la persoanele cu tiroidită sau boala Graves. Cu toate acestea, includerea acestora în dieta ta poate fi o modalitate bună de a te asigura că starea ta de seleniu este adecvată.

5. Poate reduce inflamația

Nucile braziliene sunt bogate în antioxidanți , care sunt substanțe care vă ajută să vă mențineți celulele sănătoase. Ei fac acest lucru prin combaterea daunelor cauzate de moleculele reactive numite radicali liberi.

Nucile braziliene conțin câțiva antioxidanți, inclusiv seleniu, vitamina E și fenoli precum acidul galic și acidul elagic.

Seleniul crește nivelul unei enzime cunoscute sub numele de glutation peroxidază (GPx), care ajută la reducerea inflamației și la protejarea corpului de stresul oxidativ – un dezechilibru între antioxidanți și radicalii liberi care poate duce la deteriorarea celulară.

Efectele antiinflamatoare ale nucilor braziliene pot fi obținute din doze unice, mari și doze mici pe o perioadă mai lungă.

Un studiu efectuat pe 10 persoane a observat că o singură porție de 20 sau 50 de grame (4 sau, respectiv, 10 nuci) a redus semnificativ un număr de markeri inflamatori, inclusiv interleukina-6 (IL-6) și alfa (TNF-alfa).

Un alt studiu de trei luni le-a dat persoanelor care urmează un tratament pentru insuficiență renală o nucă de Brazilia pe zi. S-a descoperit că nivelurile lor de seleniu și GPx au crescut, în timp ce nivelurile lor de markeri inflamatori și colesterol au scăzut semnificativ.

Cu toate acestea, studiile ulterioare au observat că, odată ce oamenii au încetat să mănânce nuci braziliene, aceste măsurători au revenit la nivelurile inițiale. Acest lucru demonstrează că sunt necesare schimbări alimentare pe termen lung pentru a culege beneficiile nucilor braziliene.

6. Bun pentru inima ta

Nucile braziliene conțin acizi grași sănătoși pentru inimă, cum ar fi grăsimile polinesaturate și sunt bogate în antioxidanți, minerale și fibre, toate acestea putând ajuta la scăderea riscului de boli de inimă.

Un studiu pe 10 adulți sănătoși a investigat efectele consumului de nuci braziliene asupra nivelului de colesterol. Le-a dat fie 5, 20 sau 50 de grame de nuci braziliene sau un placebo.

După 9 ore, grupul care a primit o porție de 20 sau 50 de grame a avut niveluri mai scăzute de colesterol LDL (rău) și niveluri mai mari de colesterol HDL (bun), comparativ cu grupurile care au primit doze mai mici.

Un alt studiu a analizat efectele consumului de nuci braziliene la persoanele obeze cu deficit de seleniu care urmau tratament pentru boli de rinichi.

S-a constatat că consumul de nuci braziliene care conțin 290 mcg de seleniu zilnic timp de 8 săptămâni a crescut semnificativ nivelul de colesterol HDL. Îmbunătățirea nivelului de colesterol HDL poate reduce riscul de boli de inimă.

Mai mult, un studiu de 16 săptămâni la adolescenți obezi a observat că consumul a 15-25 de grame de nuci braziliene pe zi a îmbunătățit funcția vaselor de sânge și a redus nivelul de colesterol LDL și trigliceride.

Efectele nucilor braziliene asupra sănătății inimii sunt promițătoare. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina doza optimă și care populații ar putea obține cele mai mari beneficii.

7. Poate fi bun pentru creierul tău

Nucile braziliene conțin acid elagic și seleniu, ambele care vă pot aduce beneficii creierului.

Acidul elagic este un tip de polifenol din nucile braziliene. Are atât proprietăți antioxidante, cât și antiinflamatorii, care pot avea efecte protectoare și antidepresive asupra creierului tău.

Seleniul poate juca, de asemenea, un rol în sănătatea creierului, acționând ca un antioxidant.

Într-un studiu, adulții în vârstă cu deficiențe mintale au mâncat câte o nucă de Brazilia pe zi timp de șase luni. În plus față de creșterea nivelului de seleniu, aceștia au arătat o fluență verbală și o funcție mentală îmbunătățite.

Nivelurile scăzute de seleniu sunt asociate cu boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson, așa că este importantă asigurarea unui aport adecvat.

În plus, unele cercetări sugerează că suplimentarea cu seleniu poate ajuta la mediarea unei dispoziții proaste, care este asociată în mod semnificativ cu aportul inadecvat de seleniu. Cu toate acestea, rezultatele sunt contradictorii și sunt necesare cercetări suplimentare.

Riscurile pentru sănătate ale consumului de nuci braziliene

Nucile braziliene oferă câteva beneficii impresionante pentru sănătate, dar consumul prea mult ar putea fi dăunător.

De fapt, un aport de 5.000 mcg de seleniu, care este cantitatea din aproximativ 50 de nuci braziliene de mărime medie, poate duce la toxicitate. Această afecțiune periculoasă este cunoscută sub numele de selenoză și poate provoca probleme de respirație, atac de cord și insuficiență renală.

În plus, prea mult seleniu, în special din suplimente, a fost asociat cu un risc crescut de diabet și cancer de prostată.

Cu toate acestea, comunitățile din Amazon cu diete tradiționale care sunt în mod natural bogate în seleniu nu au prezentat niciun efect negativ sau semne de toxicitate a seleniului.

Cu toate acestea, este important să vă limitați aportul zilnic de nuci braziliene.

Nivelul superior al aportului de seleniu pentru adulți este de 400 mcg pe zi. Din acest motiv, este important să nu mâncați prea multe nuci braziliene și să verificați etichetele nutriționale pentru conținutul de seleniu.

Limitarea aportului la una până la trei nuci braziliene pe zi este o modalitate inteligentă de a evita consumul prea mult de seleniu.

În plus, cei cu alergii la nuci pot fi alergici la nucile braziliene și trebuie să le evite.

Concluzia

Nucile Braziliei sunt puteri nutriționale, oferind grăsimi sănătoase, antioxidanți, vitamine și minerale. Sunt deosebit de bogate în seleniu, un mineral cu proprietăți antioxidante puternice.

Consumul de nuci braziliene poate reduce inflamația, susține funcția creierului și poate îmbunătăți funcția tiroidiană și sănătatea inimii.

Pentru a evita consumul prea mult de seleniu, limitează-ți aportul la una până la trei nuci braziliene pe zi.

Sursa: www.e-nutritie.ro

Care sunt beneficiile curmalelor
Migdale crude, beneficii si contraindicatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închideți Coșul meu
Închideți
Închideți
Categorii
Deschide chat
1
💬 Ai intrebari?
Hello 👋
Aveti intrebari?