Este imposibil să nu dai de ea peste tot – pe stradă, în parcuri, pe marginea drumurilor, pe birou, prin buzunare. Este ieftină și poate fi folosită la aproape orice, cu condiția să ai imaginație. Hârtia se degradează repede și din acest punct de vedere nu poluează (prea) mult, dar consumă o resursă naturală extrem de importantă: nu copacii, ci apa.
A produce o tonă de hârtie consumă mai multă apă decât a produce orice altceva – cam 325 de litri de apă sunt utilizați pentru a produce un kg de hârtie!
Producția de hârtie poluează aerul și apele curgătoare, eliminând substanțe extrem de periculoase pentru mediu, precum diverși compuși ai clorului și sulfului, metale grele ca mercurul, precum și gaze toxice.
Cum se face reciclarea?
Prin mărunțire și topire într-un amestec de apă și diverse substanțe chimice care elimină cernelurile, impuritățile, cleiul (în cazul cărților) și alte materiale (capsele metalice). În prealabil, deșeurile de hârtie sunt separate în funcție de calitate – de la hârtia de imprimantă până la materialul din care se fac cartoanele de ouă. Apoi se adaugă diferite substanțe, în funcție de ce fel de produs trebuie fabricat, iar materialul este „întins” sub forma unor benzi foarte late de hârtie, care sunt lăsate să se usuce. Acestea sunt apoi rulate în suluri și transportate la tipografii, producători de ambalaje etc.
Avantajele reciclării
O tonă de hârtie reciclată înseamnă 17 copaci care nu mai trebuie tăiați, economisind peste 26 de tone de apă și aproape 1,8 tone de combustibil.
Cum reciclăm eficient?
Recipientele din plastic trebuie spălate înainte de a fi aruncate în pubela de reciclare.
În România încă nu exista mașinării speciale care sa separe plasticul de rezidurile de pe ambalaje.
Sticla trebuie aruncata în pubele speciale.
Deseurile menajere, pentru persoanele care locuiesc la casa, pot fi folosite pentru a produce compost, un îngrășământ bun pentru gradina.
Gaseste solutii practice si nu uita sa iti exprimi personalitatea in timp ce reciclezi cu ajutorul reutilizarii. Chiar daca nu realizezi cat de mare este impactul pe care il provoaca actiunile tale mici, te asiguram ca fiecare incercare de a recicla mai mult, de a ne proteja pe noi si mediul in care traim este una demna de respectul si de consideratia tuturor.
Cumpără produse neambalate, cu un ambalaj puţin consistent sau realizat din materiale reutilizate, reutilizabile, naturale sau ușor biodegradabile.
Cum ajutam si noi?
În primul rand ca producem doar produse 100% biodegradabile pentru a nu polua marile și oceanele, apoi am hotărât sa expediem coletele în cutii refolosite, asa ca va rugam sa nu criticați aspectul cutiilor noastre ?
Știați ca..?
Este nevoie de :
- 5 litri de apă pentru a produce un litru de
băutură răcoritoare; - 325 de litri de apă pentru 1 kg de hârtie;
- pentru o tonă de hârtie sunt necesari 17 copaci, 26.500 de litri de apă și 2.000 kwh energie electrică;
- 15.000 de litri pentru 1 kg de carne de vită;
- 32 de kg de materii prime și 8.000 l de apă
pentru producerea unor blugi de 600g; - generarea a 75 de kg de deșeuri pentru
producerea unui mobil de 80g;
Salutare! As fi putut jura ca am mai vizitat acest blog, dar dupa ce am rasfoit cateva dintre postari mi-am dat seama ca este nou pentru mine. Indiferent, sunt cu siguranta multumit ca am dat peste el si il voi marca si il voi verifica frecvent!